Rijksmuseum Amsterdam

_DSC2149 _DSC2199Toch wel apart, als je pas op je 48ste voor het eerst in het Rijksmuseum Amsterdam komt en o.a. de Nachtwacht in volle glorie kan aanschouwen. Eerder is het er nooit van gekomen, en door al die verbouwingen leek het me ook niet heel aantrekkelijk. Ik had 2 doelen, namelijk de architectuur van binnen en natuurlijk de beroemde schilderijen. Nou moet ik zeggen dat de architectuur me een beetje tegenviel. Ik had me iets anders en spectaculairder voorgesteld van de nieuwe entreehal. Ook de zalen m.u.v. de eregalerij kunnen me niet bekoren. De bibliotheek, de eregalerij en de naastgelegen centrale hal zijn van heel andere klasse. Dat ze hier ook de beroemdste schilderijen hangen is dan ook vanzelfsprekend. En dan de nachtwacht, ook dit viel me een klein beetje tegen. Hij is vooral groot, maar ook heel erg geel. De lichtval op bepaalde delen van het schilderij is erg overdreven. In dezelfde zaal hangen meer schilderijen van tijdgenoten, o.a. van Frans Hals, die ik misschien wel mooier vind. Bijgaand een selectie van beelden die indruk op mij gemaakt hebben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.