Station Luik Guillemins

_DSC8143 _DSC8207-bewerktHet nieuwste station van Luik is ontworpen door de architect Santiago Calatrava.

Santiago Calatrava Valls (Valencia, 28 juli 1951) is een Spaanse architect die afstudeerde aan het Instituut voor architectuur in Valencia (1974) en als ingenieur aan het Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich (1981). In datzelfde jaar vestigde hij zijn eerste kantoor in Zürich. In 1989 opende hij een kantoor in Parijs, in 1991 in Valencia en in 2004 in New York.

Station Luik-Guillemins (Frans: Liège-Guillemins) is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt op het einde van verschillende spoorlijnen. In reizigersaantallen is dit het op tien na drukste station in België en het op twee na drukste station van Wallonië, na Ottignies en Namen (reizigerstelling 2009)[2].

Het station is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt. Deze wijk is op zijn beurt weer genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten, die daar in 1287 een klooster stichtte.

Door de combinatie van constructieleer en architectuur kan Calatrava in beide richtingen gemakkelijk zijn weg vinden. Hij creëert veel vernieuwende werken met oog voor zowel de vormgeving als de structuur (bron Wikipedia). Ik ben een liefhebber van zijn architectuur, en hoop de komende jaren een aantal van zijn bouwwerken te kunnen bezoeken en fotograferen.

Bijgaand de foto’s van het station. Mijn foto’s zijn ook te koop via Koop mijn werk op dibond, canvas, poster en ingelijst op Werk aan de Muur

Zit jouw favoriet er niet bij, stuur dan even een berichtje en ik zorg ervoor dat deze in de winkel geplaatst wordt.

1 Response

  1. Gaaf dat je daar ook geweest bent! Ook een hoop mooie foto’s gemaakt, het ziet er heel rustig uit, ik weet niet of dat klopt?
    Je hebt gretig gebruik gemaakt van het rode raketje van Kuifje 🙂 En zelfs de parkeergarage is mooi.
    De overzichtfoto’s zijn ook mooi, die mis ik helaas… nou ja dan moet ik maar weer eens terug 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.